Als ondernemer ben je waarschijnlijk vaak onderweg voor afspraken, klantbezoeken en zakelijke bijeenkomsten. De brandstofkosten kunnen hierbij snel oplopen en een aanzienlijke impact hebben op je bedrijfsbudget. Gelukkig zijn er manieren om deze kosten te beheersen en zelfs te verlagen. In deze blog delen we praktische tips en strategieën om goedkoop te tanken tijdens je zakelijke reizen, zodat je geld kunt besparen en je winst kunt maximaliseren.

Plan je route strategisch

Een goede voorbereiding is essentieel voor kostenbesparing. Voordat je op reis gaat, is het nuttig om je route te plannen en uit te zoeken waar je het voordeligst kunt tanken. Websites zoals Tankpitstop bieden actuele informatie over benzineprijzen in verschillende regio’s. Dit stelt je in staat om tankstations met de laagste prijzen te vinden en zo je brandstofkosten te minimaliseren.

Bespaar door over de grens te tanken

Brandstofprijzen kunnen aanzienlijk variëren tussen verschillende landen. Als je vaak naar Duitsland reist, kun je profiteren van lagere prijzen net over de grens. Bijvoorbeeld, in Elten, een populaire tanklocatie net over de grens bij Arnhem, zijn de benzineprijzen vaak gunstiger. Bekijk de benzineprijs in Elten om te zien hoeveel je kunt besparen door daar te tanken.

Gebruik technologie voor real-time prijzen

Er zijn diverse apps en online tools beschikbaar die je helpen om de goedkoopste tankstations te vinden. Deze tools bieden real-time informatie over de prijzen en locaties van tankstations, zodat je altijd de beste deal kunt vinden. Populaire apps zoals Fuelio, GasBuddy en de ANWB Onderweg app zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen je onderweg aanzienlijk helpen besparen.

Rijtips voor efficiënter brandstofverbruik

Naast het vinden van goedkope tankstations, kun je ook besparen door je rijgedrag aan te passen. Hier zijn enkele tips om je brandstofverbruik te verminderen:

Rijd soepel en constant

Abrupt accelereren en hard remmen verhoogt je brandstofverbruik aanzienlijk. Probeer soepel te rijden en een constante snelheid aan te houden. Gebruik de cruisecontrol op snelwegen om je snelheid stabiel te houden en brandstof te besparen.

Schakel op tijd

Schakel tijdig naar een hogere versnelling om het toerental van de motor laag te houden. Dit helpt om het brandstofverbruik te minimaliseren. Ook bij het afremmen kun je gebruik maken van de motorrem door terug te schakelen.

Controleer de bandenspanning

Een juiste bandenspanning vermindert de rolweerstand van de banden, wat resulteert in een lager brandstofverbruik. Controleer regelmatig de bandenspanning en zorg ervoor dat deze overeenkomt met de aanbevelingen van de fabrikant.

Vermijd onnodige ballast

Hoe zwaarder je auto, hoe meer brandstof hij verbruikt. Laat onnodige bagage thuis en neem alleen mee wat je echt nodig hebt voor je zakelijke reizen. Het verminderen van het gewicht kan een merkbaar verschil maken in je brandstofverbruik.

Beperk het gebruik van airconditioning

De airconditioning in je auto verbruikt extra brandstof. Gebruik deze alleen wanneer het echt nodig is en probeer bij milder weer de ventilatie te gebruiken. Open ramen bij hoge snelheden kunnen ook je brandstofverbruik verhogen vanwege de extra luchtweerstand.

Slim tanken voor ondernemers

Tijdens je zakelijke reizen is het slim tanken van groot belang om de kosten laag te houden. Naast het gebruik van apps en websites om goedkope tankstations te vinden, zijn hier nog enkele tips:

Tank buiten de snelwegen

Tankstations langs snelwegen zijn vaak duurder dan die in dorpen en steden. Probeer te tanken in dorpen net buiten de snelweg voor lagere prijzen. Dit kan een klein omweggetje waard zijn voor een aanzienlijke besparing.

Let op de tijd van de dag

Brandstofprijzen kunnen zelfs gedurende de dag fluctueren. In sommige landen, zoals Duitsland, zijn de prijzen vaak lager in de vroege ochtend of late avond. Houd hier rekening mee en plan je tankbeurten op gunstige tijden.

Vermijd tankstations bij toeristische trekpleisters

Tankstations in de buurt van toeristische trekpleisters kunnen hogere prijzen hanteren vanwege de grote vraag. Probeer te tanken voordat je deze gebieden bereikt of rij een stukje verder voor een goedkoper tankstation.